Biel Perelló - FotoBloc de Natura

CAF - "Centro de Actividades Fotográfícas"

 

Entre el 1952 i el 1953, al llarg dels 18 mesos del servei militar, es coneixeren a la base del Port de Pollença Gabriel Perelló, Antoni March i Ramon Reig (que era caporal d'aviació)... ben aviat compartiren els seus interessos per la fotografia i es feren amics. Les seves curolles fotogràfiques i els aconteixements d'aquell temps (nevada del 1956 entre d'altres) els dugueren a crear el "Centro de Actividades Fotográficas - CAF" a l'any 1953.

Les activitats del CAF abraçaven  tot el procés complet de la fotografia: presa d'imatges amb diferents càmeres i pel.licules en blanc i negre, revelat (tenien el laboratori a la casa d'Antoni March, a la Posada d'Ariant, i a vegades revelaven imatges de particulars, fet que els hi va costar alguna disputa amb qui s'hi dedicava professionalment), feren també alguna exposició... Atrets per les nostres tradicions, festes i entorn natural, arribaren a captar milers d'imatges. El febrer del 1956 una fotografia seva de la nevada a Pollença (de la teulera de Can "Cul Espanyat" vista des de les passadores del Pont Romà) va ésser portada de "La Vanguardia". L'any 1957 participaren amb vàries imatges a la publicació "Baleares" de l'editorial FERGAIBA, feta per a la promoció turística de les Illes. El mateix any guanyaren el primer concurs de fotografia artística organitzat al Club Pollença. Feren també una exposició col.lectiva amb gran èxit.

La seva activitat conjunta es va perllongar entre els anys 1953 i 1960 aproximadament, a partir d'aquí i un cop formaren les seves pròpies famílies, malgrat no deixassin de compartir interessos artístics, cada un va prendre el seu camí.

Fins a la data d'avui, Biel March i Biel Perelló (hereus de les imatges dels seus pares) hem pogut accedir als respectius arxius, sense poder assignar de forma segura l'autoria de totes les imatges que hem analitzat, per això les hem atribuïdes al CAF de forma general. Encara queda molta feina per fer, principalment amb la idea de preservar aquest material gràfic que suposa una font clau per a conèixer la nostra història.

 

Diploma obtingut pels membres del CAF (Gabriel Perelló, Antoni March i Ramon Reig) el 19 de Març de 1957 al Club Pollença. Presentaren una selecció d'imatges en blanc i negre de flors d'ametller sota el lema "Curull de flors" que va obtenir el premi de "Tema obligatori". Era el primer concurs-exposició de fotografía artística organitzat a Pollença, esponsoritzat pel Sr. Morgan de Can Marimon (el de la banca JP Morgan !)

 

 

"La trob un poc cara" és el titol d'aquesta fotografia feta pel CAF al mercat de la Plaça del Mercat de Pollença (1957), podria reflectir perfectament l'ambient  d'un diumenge del segle XIX !. Va obtenir el segon premi de "Tema lliure" al concurs que ja hem esmentat.

 

 

 

 

 

http://bloc.bielperello.com/

© No està permesa la reproducció de qualsevol imatge d'aquest bloc sense autorització expressa de l'autor.